przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Krewetki z groszkiem

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
300 g obranych surowych krewetek,
500 g świeżego i zielonego groszku,
szczypta soli,
0.25 łyżeczki cukru,
3 łyżki mąki kukurydzianej,
4 łyżki oleju sojowego,
1 woreczek foliowy.
Marynata:
4 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka sosu chili,
4 łyżki wina ryżowego,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
0.25 łyżeczki białego pieprzu,
0.5 łyżeczki pieprzu cayenne.
Ponadto:
1 woreczek foliowy.

Opis przygotowania:
Krewetki umyć i osuszyć. Wymieszać składniki marynaty. Groszek obgotować krótko w lekko osolonej, posłodzonej wodzie. Wyjąć osączyć, przełożyć do naczynia, wymieszać z marynatą i utrzymywać w cieple. Mąkę kukurydzianą włożyć do woreczka foliowego, dodać krewetki. Woreczek lekko nadmuchać, zamknąć i energicznie nim potrząsnąć, tak aby krewetki zostały pokryte mąką. Rozgrzać olej w woku. Krewetki włożyć do sitka i wytrząsnąć z nich zbędną mąkę, następnie smażyć krótko w gorącym oleju. Krewetki położyć na groszku i podawać.
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 9155 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin