przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Król szaszłyków

Poziom: redni
Porcji: na 1 oobę
Gosw: 1
Ocena: 4.00
Skadniki:
- 150 g odpowiednio wytrybowanego combra baraniego

Marynata:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml wytrawnego, czerwonego wina
- kolendra
- jałowiec
- cząber
- 50 ml oleju
- ew. 50 ml octu winnego 6%

Opis przygotowania:
Najpierw przygotować marynatę. Posiekać cebulę i czosnek, dodać stłuczone ziarna kolendry, jałowca i cząber, dolać wino, olej i wymieszać. Wytrybowane (tak żeby w każdym kotlecie pozostał kawałek kostki) mięso pokroić w plastry grubości 1 cm i włożyć do kamiennego lub emaliowanego garnka. Zalać marynatą i przetrzeć w niej mięso minimum 12 h, nawet do 48 h. Wyjąć plastry mięsa z marynaty i nabić na patyk. Opiekać na grillu z wszystkich stron aż do zrumienienia. Zawinąć w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i ułożyć z boku grilla lub ogniska na ok. 5 - 10 min. Podawać na talerz po zdjęciu z patyka. Jako dodatek można dać sałatkę z zimnych ziemniaków.
Sposb przygotowania:  Grillowane
Przepis czytano ju 5707 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin