przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Krupnik na mleku

Poziom: b. łatwy
Głosów: 1
Ocena: 1.00
Składniki:
1 szkl. kaszy jęczmiennej,
1 l wody,
1.25 l mleka,
sól.

Opis przygotowania:
Kaszę wymieszać z zimną wodą i ugotować, ciągle mieszając.
Wlać mleko i przegotować razem z kaszą. W niektórych okolicach, zwłaszcza na Podlasiu, wsypywano szklankę kaszy do wrzącej wody, gotowano do miękkości, po czym zalewano surowym mlekiem i podawano osoloną lub przysłodzoną po zupie kwaśnej i po mięsie zamiast kompotu.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 4829 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin