Krupnik najprostszy |
|
Poziom: łatwy Czas: 60 min. Porcji: 4 Głosów: 15 Ocena: 3.67 Składniki: - 30 dag żeberek (innego mięsa wieprzowego lub wywar z gotowania Np.golonki)
- 10 dag kaszy (1 woreczek)
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- 1/8 selera
- 1/2 pora
- 1-2 łyżeczki Jarzynki (lub Vegeta)
- 1-2 łyżeczki sosu sojowego (lub maggi w płynie)
- 1 1/2 litra wody
- 2 łyżki usiekanej natki pietruszki lub koperku
|
Opis przygotowania: Warzywa obrać i utrzeć na tarce jarzynowej (duże oczka) (1/2 marchewki można pokroić w pół plasterki). Pora drobno pokroić . Mięso, warzywa, kaszę, ziele angielskie, liść laurowy, Jarzynkę zalać wodą (lub wywarem z gotowania golonki) i gotować, aż mięso będzie miękkie, a kasza się rozklei . Doprawić sosem sojowym (lub maggi). Podawać posypany natką pietruszki (lub koperkiem).
Jeżeli krupnik jest gotowany na wywarze z uprzednio gotowanego mięsa , który był solony nie należy wsypywać Jarzynki (Vegeta ) na początku gotowania tylko doprawić nią zupę na końcu według potrzeby .
Można do gotowania zupy dodać pokrojone w kostkę 3-4 ziemniaki . |
|
Opis / Uwagi: Mało skomplikowany przepis na krupnik . Można wykorzystać do jego przygotowania wywar z gotowania mięsa na drugie danie . |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 34488 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 5) |