przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kulki mięsne z niespodzianką

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- 25 dkg kapeluszy małych pieczarek
- 10 jajek przepiórczych
- 10 dkg szynki
- nieduży pęczek natki pietruszki
- 25 dkg mielonej wieprzowiny
- 25 dkg mielonej cielęciny
- łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- półtorej filiżanki bułki tartej
- olej do głębokiego smażenia
- galaretka lub dżem z żurawin (niekoniecznie)

Opis przygotowania:
Pieczarki umyć i osączyć na sicie. Jajka włożyć do wody i gotować przez 3 minuty od zawrzenia. Ugotowane zalać na chwilę zimną wodą i obrać ze skorupek; odstawić. Szynkę i natkę drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Ciągle mieszając, dodawać stopniowo wieprzowinę, cielęcinę i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić. Mokrymi rękami toczyć kulki z masy mięsnej. W środku każdej kulki powinno znaleźć się jajko lub kapelusz pieczarki. Gotowe kulki lekko spłaszczyć i obtaczać w bułce tartej. Rozgrzać olej w rondlu do głębokiego smażenia. Wrzucać kulki (tyle, by mogły swobodnie pływać) i smażyć je przez 4 - 6 min., powinny się ładnie zrumienić i mieć chrupiącą skórkę. Usmażone odkładać na papierowym ręczniku, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu. Ostudzone można przechowywać w zamkniętym pojemniku lub owinięte w folię aluminiową. Podawać na zimno, na przykład z dodatkiem żurawin.
Region:  Kuchnia australijska
Przepis czytano już 9936 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin