przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kurczak po królewsku - wg Pani Rejentowej


Poziom: średni
Czas: 90 min.
Porcji: 4
Głosów: 1
Ocena: 3.00
Składniki:
- 4 porcje kurczaka
- 1/2 szklanki oleju
- plaster chudego boczku (ok. 12 dag)
- 12 cebulek szalotek (ważne!)
- 25 dag małych, całkowicie zamkniętych pieczarek
- pęczek świeżej natki pietruszki
- łyżka mąki krupczatki
- kieliszek koniaku
- butelka czerwonego, wytrawnego wina
- szczypta świeżo zmielonego, białego pieprzu

Opis przygotowania:
Porcje kurczaka nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce. W szerokim, płaskim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w drobną kostkę boczek, całe cebulki i, cały czas mieszając, smażymy,aż się lekko zeszklą. Dodajemy całe pieczarki, składniki razem zapiekamy, cały czas mieszając, przez 5 min. Za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy z tłuszczu cebulki, pieczarki i skwarki boczku, a w tłuszczu smażymy, silnie rumieniąc z obu stron, porcje kurczaka. Dodajemy pęczek pietruszki, podsmażone cebulki oraz pieczarki, całość oprószamy mąką. Trzymamy na ogniu przez 3 min (mąka powinna się zasmażyć i stracić smak surowizny), podlewamy koniakiem, dolewamy wino, stawiamy na najmniejszym ogniu i dusimy pod przykryciem przez 20-25 min. Potrawę od czasu do czasy mieszamy, smakujemy i, gdy trzeba, delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Kurczak jest gotowy, gdy mięso będzie miękkie ale nierozgotowane, a sos ma jedwabistą konsystencję i trudny do opisania smak. Podajemy z domowymi kluseczkami oraz zieloną sałatą, obficie polaną spienionym sosem jogurtowym.
Opis / Uwagi:
wysokokaloryczne, średnodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 7824 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin