|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kurczak po królewsku - wg Pani Rejentowej |
|
Poziom: średni Czas: 90 min. Porcji: 4 Głosów: 1 Ocena: 3.00 Składniki: - 4 porcje kurczaka
- 1/2 szklanki oleju
- plaster chudego boczku (ok. 12 dag)
- 12 cebulek szalotek (ważne!)
- 25 dag małych, całkowicie zamkniętych pieczarek
- pęczek świeżej natki pietruszki
- łyżka mąki krupczatki
- kieliszek koniaku
- butelka czerwonego, wytrawnego wina
- szczypta świeżo zmielonego, białego pieprzu
|
Opis przygotowania: Porcje kurczaka nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce. W szerokim, płaskim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w drobną kostkę boczek, całe cebulki i, cały czas mieszając, smażymy,aż się lekko zeszklą. Dodajemy całe pieczarki, składniki razem zapiekamy, cały czas mieszając, przez 5 min. Za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy z tłuszczu cebulki, pieczarki i skwarki boczku, a w tłuszczu smażymy, silnie rumieniąc z obu stron, porcje kurczaka. Dodajemy pęczek pietruszki, podsmażone cebulki oraz pieczarki, całość oprószamy mąką. Trzymamy na ogniu przez 3 min (mąka powinna się zasmażyć i stracić smak surowizny), podlewamy koniakiem, dolewamy wino, stawiamy na najmniejszym ogniu i dusimy pod przykryciem przez 20-25 min. Potrawę od czasu do czasy mieszamy, smakujemy i, gdy trzeba, delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Kurczak jest gotowy, gdy mięso będzie miękkie ale nierozgotowane, a sos ma jedwabistą konsystencję i trudny do opisania smak. Podajemy z domowymi kluseczkami oraz zieloną sałatą, obficie polaną spienionym sosem jogurtowym. |
|
Opis / Uwagi: wysokokaloryczne, średnodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 7824 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|