przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





KURCZAK W POMIDORACH


Poziom: b. łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: dowolna
Głosów: 4
Ocena: 4.00
Składniki:
5 podudzi lub 10 pałek z kurczaka, 2 puszki pomidorów w zalewie, 500 g pieczarek, 1 posiekana w kostkę cebula, 6 szt. drobno posiekane ząbki czosnku, łyżka posiekanej natki pietruszki, 150 ml białego, wytrawnego wina, łyżka oregano, łyżeczka tymianku, 100 ml oleju do smażenia, sól, pieprz, szczypta cukru.

Opis przygotowania:
Udka doprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie kurczaka przesmażamy na oleju z obydwu stron na złoty kolor. Dodajemy cebulę, czosnek, liść laurowy i smażymy około 10 minut. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie dolewamy wino, a po 10 minutach pomidory i całość dusimy 15-20 minut. Przed podaniem przyprawiamy do smaku solą, pieprzem , szczyptą cukru i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub makaronem z dowolną surówką.
Opis / Uwagi:
szybkie jak błyskawica, łatwe jak matura, smaczne jak nie wiem co, robi się samo, my tylko doglądamy.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 4963 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin