| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	KURCZAK W POMIDORACH |  
	 |  
		  Poziom: b. łatwy Czas: 30 min. Porcji: dowolna Głosów: 4 Ocena: 4.00  Składniki: 5 podudzi lub 10 pałek z kurczaka, 2 puszki pomidorów w zalewie, 500 g pieczarek, 1 posiekana w kostkę cebula, 6 szt. drobno posiekane ząbki czosnku, łyżka posiekanej natki pietruszki, 150 ml białego, wytrawnego wina,  łyżka oregano, łyżeczka tymianku, 100 ml oleju do smażenia, sól, pieprz, szczypta cukru.
 
  |  
	Opis przygotowania: Udka doprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie kurczaka przesmażamy na oleju z obydwu stron na złoty kolor. Dodajemy cebulę, czosnek, liść laurowy i smażymy około 10 minut. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie dolewamy wino, a po 10 minutach pomidory i całość dusimy 15-20 minut. Przed podaniem przyprawiamy do smaku solą, pieprzem , szczyptą cukru i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub makaronem z dowolną surówką. |  
	 |  
	Opis / Uwagi: szybkie jak błyskawica, łatwe jak matura, smaczne jak nie wiem co,  robi się samo, my tylko doglądamy. |  
		 |  | Region:  Kuchnia włoska |  | Sposób przygotowania:  Duszone |  	 |  
	| Przepis został dodany przez:  chef7 |  	| Przepis czytano już 5559 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |