Kurczak z szałwią |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 4 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - duży kurczak (ok. 1,8 kg)
- 15 listków szałwii
- przyprawa do kurczaka Prymat
- 4-5 ząbków czosnku
- łyżka oliwy do nasmarowania kurczaka
- 4 cebule
- 2 liście laurowe
- 1/2 l rosołu lub bulionu drobiowego
|
Opis przygotowania: Kurczaka umyć. Skórę delikatnie oddzielić od mięsa, wsunąć pod spód po 2-3 listki szałwii z każdej strony. Kurczaka natrzeć dokładnie Przyprawą do kurczaka Prymat. Włożyć do lodówki na godzinę. Czosnek obrać, posiekać i włożyć z pozostałą szałwią do środka kurczaka. Tuszkę posmarować oliwą, ułożyć w brytfannie do pieczenia. Dodać obrane i pokrojone w ćwiartki cebule oraz liście laurowe, podlać bulionem.
Piec około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 200ÚC, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia.
Podawać z gotowanymi warzywami i ryżem. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 5375 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |