| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Kwas chlebowy |  
	 |  
		  Poziom: średni Czas: 120 min. Porcji: 9 l Głosów: 0 Ocena: 0.00  Składniki: - 1 kg razowego chleba 
- czubata łyżka suchej mięty pieprzowej 
- 2 szklanki cukru 
- 2 dag drożdży 
- 10 l dobrej wody (stołowej, oligoceńskiej, źródlanej)
 
  |  
	Opis przygotowania: Pokrojony w średniej grubości kromki chleb rumienimy w piekarniku lub na suchej patelni, kładziemy do dużego słoja, dodajemy miętę i zalewamy 2 l wrzątku. Odstawiamy na 12 godz. Po tym czasie cedzimy przez bardzo gęste, dodatkowo wyłożone gazą sito i przelewamy do kamiennego garnka. Do 1 l przegotowanej wody dodajemy cukier oraz rozprowadzone w niewielkiej ilości letniej wody drożdże, mieszamy i wraz z pozostałą, przegotowaną wcześniej, letnią wodą, dodajemy do odcedzonego naparu mięty, mieszamy, odstawiamy. Gdy na powierzchni płynu zacznie wytwarzać się piana, zbieramy ją łyżką cedzakową. Płyn rozlewamy do idealnie czystych, z dobrym zamknięciem, butelek, napełniając je do 7/8 wysokości. Szczelnie zamykamy i przenosimy w chłodne, pozbawione przewiewów miejsce. Kwas jest najsmaczniejszy po 2 dniach, ale gdy stoi w chłodnej, przewiewnej piwnicy, można go przetrzymać nawet do 10 dni. |  
	 |  
	Opis / Uwagi: czas - oprócz czasu na fermentację; niskokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |  
		 |  | Region:  Kuchnia polska |  	 |  
		| Przepis czytano już 9950 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |  
 
  
  
  
kwas chlebowy Dodał/a ~rot dnia 2011-08-09 12:03:54
  no i trzeba uważać przy otwieraniu ;) fajnie też smakuje z sokiem cytrynowym
jeśli ktoś nie ma ręki do robienia domowego to warto spróbować sklepowego, byle nie "NAPOJU O SMAKU kwasu chlebowego", szczególnie polecam kwas Obolon (Obołoń?)
 
  |  
  		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |