przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Kwiaty akacji w cieście naleśnikowym

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 2.00
Składniki:
- 0.5 szklanki mleka
- 0.5 szklanki wody
- 3 jajka
- 4/5 szklanki mąki
- starta skórka z pomarańczy
- cukier puder do posypania
- łyżeczka cukru waniliowego
- kwiaty akacji

Opis przygotowania:
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka, mleko i przesianą mąkę starannie wymieszać. Dodać wodę, szczyptę soli, startą skórkę z pomarańczy oraz białka ubite na sztywną pianę. Kiście akacji dokładnie wypłukać w wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Kwiatowe kiście zanurzać w cieście (trzymając za "ogonek"), a następnie smażyć na tłuszczu. Ułożyć na półmisku, posypać cukrem pudrem z wanilią. Podawać gorące.
Opis / Uwagi:
Na specjalne okazje polecam placuszki akacjowe polane rozpuszczoną czekoladą. Przed podaniem można polać czekoladę odrobiną koniaku i podpalić.
Przepis czytano już 5601 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin