przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Lekka tarta truskawkowa

Poziom: średni
Czas: 20 min.
Porcji: Forma 28 cm.
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
Kruche ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- sól
- 1 torebka cukru waniliowego
- pół szklanki oleju roślinnego
- 3 łyżeczki chudego jogurtu

Nadzienie:
- 75 dag truskawek
- 2 łyżki cukru
- 3 listki (łyżeczki) żelatyny
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:
1. Wymieszać mąkę, cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlać olej i jogurt i szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę,zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki.
2. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart. Spód po-nakłuwać widelcem. Piec 25 min na złoty kolor, potem odstawić.
3. Truskawki opłukać i osączyć. Połowę ugnieść z cukrem na masę. Żelatynę moczyć 5 min w zimnej wodzie, wycisnąć, następnie rozpuścić na gorąco w garnku z sokiem z połowy cytryny.
4. Masę truskawkową dodawać stopniowo do żelatyny, mieszając. Zdjąć z ognia i przestudzić.
5. Masę wyłożyć na placek,na wierzchu ułożyć owoce.Udekorować spiralnie obraną skórką cytryny i oprószyć cukrem pudrem.
Przepis został dodany przez:  zdrowa
Przepis czytano już 10003 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin