przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Lemoniada z malinami, cytryną i herbatą


Poziom: b. łatwy
Czas: 15 min.
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
200 g malin
2 cytryny
3 łyżki kompozycji Inspiracja marki Czas na Herbatę
23 łyżki miodu
Kilka gałązek melisy
2 litry wody mineralnej, np. gazowanej

Opis przygotowania:
Maliny przekładamy do foremek do lodu, zalewamy wodą i mrozimy. Zaparzamy herbatę w małej ilości wody*. Studzimy. Wyciskamy sok z 1 cytryny. Drugą cytrynę kroimy w plastry. Do dużego dzbanka przelewamy herbatę, dodajemy miód, sok z cytryny. Wrzucamy kostki lodu z malinami, wrzucamy plastry cytryny oraz gałązki melisy, dopełniamy wodą. Mieszamy i podajemy.
* Zalecany sposób parzenia:1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200ml) wody o temperaturze ok. 80 st. Celsjusza (tj. mniej więcej 5 minut po zagotowaniu wody), czas zaparzania - w zależności od indywidualnych upodobań - od 1 do 3
minut pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.
Region:  Pozostałe
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 3143 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin