przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Lodowy letni deser

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1 opakowanie (30 dag) mrożonego ciasta francuskiego
- 30 dag owoców jagodowych ( truskawki, maliny, jeżyny, poziomki, jagody)
- 6 kulek lodów śmietankowych

Opis przygotowania:
Ciasto rozmrozić w temp pokojowej albo zostawiając na noc na dolnej półce lodówki lub górnej półce w chłodziarko-zamrażarce.
Lekko rozwałkować, wyciąć szklanką 12 kółek.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec na złoty kolor w temp. około 2200 C, wyjąć, ostudzić.
Na połowie upieczonych kółek ułożyć ostrożnie owoce i kulkę lodów śmietankowych, przykryć drugim kółkiem.
Deser jest pyszny, gdy owoce będą różne.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4568 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)






Do: piec
Dodał/a termar dnia 2009-04-23 20:59:26

Witam... moja kuchenka ma trochę więcej...bo mogę piec w niej w 250 stopniach C. Ale nic to..wracam do tematu... Chodzi o to, że małe "zero" mające oznaczać stopnie po zapisaniu zrobiło się dużym zerem. I ktoś życzliwy zrozumiałby, że 2200 C.. to nieprawidłowy zapis, że powinno się to odczytać jako 220 stopni C. Pozdrawiam.

piec
Dodał/a ~havai dnia 2009-04-23 17:32:36

Jedno pytanie "piec na złoty kolor w temp. około 2200 C, wyjąć, ostudzić." to trzeba piec w hutniczym piecu bo moja kuchenka ma ledwo 220 C











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin