Lwowskie pierogi |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: Mocny Wywar na kościach z warzywami z listkiem laurowym, zielem angielskim i kilkoma ząbkami czosnku
Kasza gryczana - 200 gr
twaróg pełnotłusty - około pół kilo
cebula
sól
pieprz
pół kilo pieczarek
600 ml śmietany najlepiej 30 procent
natka swieżej pietruchy
ciasto na pierogi,
|
Opis przygotowania: Kaszę gotujemy w wywarze aż sie lekko rozgotuje. Odsączamy ją lub żeby odparowała, mieszamy ja dokładnie z twarogiem. Podsmażamy cebulkę na złoto. Mieszamy z farszem, doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Kleimy pierogi nadziewając tym farszem.
Sos:
Robimy tradycyjny sos pieczarkowy na śmietanie. Czyli kroimy pieczarki. Proszę wybierać w sklepie malutkie pieczarki by pokroić je w talarki by po przekrojeniu zachowały kształt grzybka:) Smażymy je na patelni, następnie dodajemy śmietanę i czekamy aż sos zgęstnieje. Pierogi po ugotowaniu układamy na talerzu, polewamy sosem pieczarkowym i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego. |
|
Opis / Uwagi: Jeżeli ktoś nie może jesc smażonej cebuli można jej nie dodawać:) |
|
|
Przepis został dodany przez: syladance |
Przepis czytano już 7530 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |