| Lwowskie pierogi | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średni Głosów: 1Ocena: 5.00
Mocny Wywar na kościach z warzywami z listkiem laurowym, zielem angielskim i kilkoma ząbkami czosnku
 Kasza gryczana - 200 gr
 twaróg pełnotłusty - około pół kilo
 cebula
 sól
 pieprz
 pół kilo pieczarek
 600 ml śmietany najlepiej 30 procent
 natka swieżej pietruchy
 ciasto na pierogi,
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Kaszę gotujemy w wywarze aż sie lekko rozgotuje. Odsączamy ją lub żeby odparowała, mieszamy ja dokładnie z twarogiem. Podsmażamy cebulkę na złoto. Mieszamy z farszem, doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
 
 Kleimy pierogi nadziewając tym farszem.
 
 Sos:
 Robimy tradycyjny sos pieczarkowy na śmietanie. Czyli kroimy pieczarki. Proszę wybierać w sklepie malutkie pieczarki by pokroić je w talarki by po przekrojeniu zachowały kształt grzybka:) Smażymy je na patelni, następnie dodajemy śmietanę i czekamy aż sos zgęstnieje. Pierogi po ugotowaniu układamy na talerzu, polewamy sosem pieczarkowym i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Jeżeli ktoś nie może jesc smażonej cebuli można jej nie dodawać:)
 | 
		|  | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  syladance | 
	| Przepis czytano już 8260 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |