przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Makaron Tagiatelle z szynka i szpinakiem


Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
20 dag szynki (najlepiej wędzonej)
szpinak mrozony (brykiet) ok. 300-400g
czosnek 2 ząbki
1 smietana 30%
makaron tagliatelle
pieprz
parmezan do posypania

Opis przygotowania:
Wstawiamy wode na makaron,oczywiscie osolona.
W trakcie gotowania sie wody i makaronu:
Rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy szpinak.
Szynkę kroimy w paseczki o szerokosci mniej wiecej 0.5 cm i dorzucamy na patelnię,po chwili wciskamy czosnek, calosc mieszamy i czekamy aż odparuje większość wody.po czym dodajemy ugotowany al dente makaron i mieszamy.
Wlewamy stopniowo smietane ,tyle zeby sos nie byl za gesty tylko sredniej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania.

Dekorujemy tradycyjnie parmezanem.

P.s Im wiecej parmezanu tym lepiej smakuje :)
Przepis został dodany przez:  aska1
Przepis czytano już 3214 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin