przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Makaron zapiekany z brokułami

Poziom: łatwy
Czas: 40 min.
Porcji: 4 - 6 osób
Głosów: 12
Ocena: 3.92
Składniki:
- 1 różyczka brokuł
- 300-400g makaronu (np.wstążki, świderki, kolanka)
- 200-300g twardego, żółtego sera
- suszone bazylia i tymianek
- olej (do gotowania makaronu)
- sól do smaku

Opis przygotowania:
Gotujemy makaron w osolonej wodzie (może być z kostką rosołową lub bazylią w kostce)
Dzielimy brokuły na małe różyczki, dokładnie myjemy. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie przez ok 4-5 minut (powinny być lekko twarde).
Ser trzemy na tarce z dużymi oczkami.
Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem. Wykładamy spód naczynia 1/2 przygotowanego makaronu, rozsypujemy na to połowę brokuł i ok 1/3 sera. Następnie układamy na to resztę makaronu, brokuł i posypujemy serem (warstwy można polać bardzo małą ilością oliwy - żeby wnętrze zapiekanki nie było za suche). Na koniec zapiekankę posypujemy przyprawami. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze ok. 200-210C (190C z termoobiegiem) przez ok. 20 minut - aż roztopi się ser.
Opis / Uwagi:
Można dodać mięsko, najlepiej kurczaka
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 23292 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin