przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Makaron zapiekany z cebulą

Poziom: łatwy
Głosów: 4
Ocena: 3.50
Składniki:
- 20 dkg makaronu (50 dkg gotowanego)
- 3 łyżki masła
- 1/2 szkl. śmietany (lub mleka)
- 2 jaja
- 1 łyżka tłuszczu do naczynia
- 3 łyżki ketchupu
- 1/2 łyżeczki tymianku (lub oregano)
- 2 cebule (15 dkg)
- 1 łyżka oleju
- 20 dkg tartego żółtego sera
- sól

Opis przygotowania:
Makaron ugotować do miękkości w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać gorącą wodą, wymieszać z 2 łyżkami masła i śmietaną rozbitą z jajami. Włożyć do szerokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, wyrównując powierzchnię i tworząc rant po bokach (grubość placka powinna wynosić ok. 1.5 cm). Posmarować placek ketchupem i posypać tymiankiem lub oregano. Na tym położyć krążki cebuli podduszonej na oleju i posypać serem. Posypać wiórkami pozostałego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec bez przykrycia ok. 20 min.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 6567 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin