przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Makaron zapiekany z warzywami

Poziom: łatwy
Porcji: dużo
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- 30 dkg makaronu fabrycznego (lub domowego)
- 4 dkg boczku wędzonego
- 10 dkg marchwi
- 10 dkg pietruszki
- 10 dkg selera
- 2 dkg margaryny
- 3 dkg powidełek pomidorowych
- sól
- papryka
- tłuszcz do smarowania rondelka
- 2 dkg masła do skropienia

Opis przygotowania:
Warzywa opłukać, oczyścić, zetrzeć na tarce i przysmażyć z tłuszczem na patelni ciągle mieszając łyżką, tak aby się lekko zrumieniły. Warzywa przełożyć do rondelka, podlać małą ilością wody lub rosołu, udusić do miękkości, odparowując wywar, dodać soli i papryki do smaku, wymieszać z pomidorami. Makaron ugotować, przelać zimną wodą, osączyć. Boczek pokrajać, wytopić, wyjąć skwarki, na tłuszczu udusić cebulę. Makaron wymieszać z warzywami, cebulą i skwarkami. Jeżeli potrzeba, dosolić. Można tę potrawę podawać natychmiast lub po zapieczeniu w piekarniku (wymieszany makaron włożyć do wysmarowanego rondelka, skropić tłuszczem i zapiec). Podawać z sosem pomidorowym i surówką sezonową.
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 10463 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin