przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Makowiec

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 50 dkg maku
- 40 dkg cukru
- 10 jaj
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 krople olejku migdałowego

Opis przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek i utrzeć je z cukrem na gładką masę. Gotową masę jajeczną połączyć ze sparzonym i odsączonym makiem. Ubić na sztywno pianę z białek, wymieszać z masą jajeczno-makową, dodać tartą bułkę i olejek. Ciasto ostrożnie wlać do dużej tortownicy, piec około godziny. Można je wyjąć z tortownicy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Nadaje się do jedzenia od razu, ale można też, po przełożeniu różnymi masami i udekorowaniu, zrobić z tego ciasta tort makowy.
Przepis czytano już 4752 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin