przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Makówki cieszyńskie

Poziom: średni
Głosów: 6
Ocena: 4.83
Składniki:
- 3 mleczne bułki lub mała chałka
- 50 dkg maku
- 3/4 l mleka
- 2 łyżki masła lub oleju
- 1/2 kg cukru
- 1 olejek migdałowy
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 5 dkg rodzynek
- 5 dkg migdałów

Opis przygotowania:
Mak dokładnie wypłukać, zamoczyć na noc, a potem ugotować w wodzie, w której się moczył. Po ostudzeniu zemleć dwa razy w maszynce. Ugotować 1/2 l mleka z dodatkiem masła, cukru, olejku migdałowego, cynamonu, rodzynek, sparzonych i obranych migdałów, odrobiny soli. Dodać mak, starannie wymieszać. Bułki pokrajać w plastry, nasączyć je pozostałym ciepłym mlekiem i w salaterce układać warstwami bułki i masę makową. Na górze suto posypać pozostałymi siekanymi migdałami i rodzynkami.
Postawić w chłodzie, podawać na drugi dzień.
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 5192 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin