przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Makrela pieczona w folii

Poziom: średni
Głosów: 19
Ocena: 4.05
Składniki:
- 4 sprawione świeże makrele
- pomidor
- cebula
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- natka pietruszki
- sok i skórka starta z 2 świeżych cytryn
- sól
- biały pieprz

Opis przygotowania:
Przygotuj ryby - opłucz je, osusz i natrzyj solą. Cebulę obierz, posiekaj, a potem wymieszaj z olejem, 2 łyżkami soku z cytryny i przypraw pieprzem. Zaprawę rozłóż na rybach, nakryj i wstaw na godzinę do lodówki.
Masło rozetrzyj, przypraw sokiem z cytryny, teraz uformuj wałeczek, obtocz go w skórce z cytryny, pokrój w talarki i wstaw do lodówki.
Teraz przygotuj 4 arkusze folii aluminiowej, posmaruj je olejem i na każdym połóż rybę razem z zaprawą. Podnieś brzegi folii i mocno zaciśnij nad rybą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 15-20 minut.
Po upieczeniu wyjmij ryby z piekarnika, rozchyl folię, zawartość udekoruj plasterkami pomidora, talarkami uprzednio przygotowanego masła cytrynowego i natką pietruszki. Podawaj z sałatką z pomidorów.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 29648 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 4)






Paskudztwo
Dodał/a ~jarrow dnia 2012-08-29 17:43:23

Mucha na dziko lepsza.

sam jestes debil
Dodał/a ~on dnia 2012-03-25 17:41:04

z morza

do kariny
Dodał/a ~wędkarz dnia 2011-08-21 17:39:45

skąd debilko miałaś świeżą makrelę w styczniu? Ta którą jem jeszcze 2 godziny temu pływała sobie w Morzu północnym. Pychota

ALe paskudztwo!
Dodał/a ~karina dnia 2011-01-23 18:51:42

Jeszcze mam dreszcze, na wspomnienie tego smaku! Brr!











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin