przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Mao tou

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
2 łyżeczki świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka wody
ok. 3,5 szkl. mąki
1,5 szkl. ciepłej wody
sól

Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłą wodą. Zostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą, wlać wyrośnięty rozczyn, wyrabiać powoli dolewając wodę. Ciasto powinno być gęte, ale elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość rozwałkować na grubość ok. 2 cm, wyciąć krążki. Zostawić, by wyrosły. Do szerokiego rondla wlać wodę, zagotować. Umocować z wierzchu podwójnie złożoną gazę. Układać na niej bułeczki, z wierzchu przykryć miską i gotować ok. 1/2 h. Można je nadziewać farszem.
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 5693 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin