przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Marcepan I

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 30 dkg migdałów
- 50 dkg winiaku lub wódki
- 30 dkg cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 20 dkg polewy czekoladowej lub bloku czekoladowego

Opis przygotowania:
Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać, obsuszyć, zemleć w maszynce do mięsa o drobnych otworach (2 razy). Cukier puder i zmielone migdały połączyć wraz z alkoholem i sokiem z cytryny i ucierać w donicy do momentu otrzymania jednolitej masy. Przedłożyć do rondla i podgrzewać (nie gotować!), aż zacznie odstawać od dna, zdjąć z ognia i lekko ciepłą wodą masę formować w wałek grubości 3 - 4 cm, zawinąć w lnianą, zwilżoną ściereczkę na 1 dzień. Po upływie tego czasu odwinąć i uformowany wałek polać czekoladą.
Przepis czytano już 3958 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin