Marcepan staropolski |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 6 białek
- 3 szkl. migdałów
- 1 szkl. cukru
- wanilia
|
Opis przygotowania: Trzy szklanki migdałów zalać wrzątkiem i odstawić na pięć minut. Teraz łatwo obierzemy je ze skórki. Obrane migdały zmiażyć lub zmielić i utrzeć z jednym białkiem, szklanką cukru i wanilią, a dalsze dwa białka ubić na pianę i ucierać z już powstałą masą. Ubić następne białka (zostały dwa) i wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć ma blachę i piec 45 - 60 min. w średnio gorącym piecu. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 5257 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |