| Marcepan w polewie czekoladowej | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średni Głosów: 1Ocena: 5.00
- 30 dkg migdałów
 - 50 ml winiaku lub wódki
 - 30 dkg cukru pudru
 - 3 łyżki sok z cytryny
 - 20 dkg czekolady na polewę
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Trzy szklanki migdałów zalać wrzątkiem i odstawić na pięć minut. Obrać ze skórki. Zemleć w maszynce do mięsa o drobnych otworach (2 razy). Cukier puder i zmielone migdały połączyć wraz z alkoholem i sokiem z cytryny i ucierać w misce kamionkowej do momentu otrzymania jednolitej masy. Przełożyć do rondla i podgrzewać (nie gotować!) aż zacznie odstawać od dna, zdjąć z ognia i lekko ciepłą masę formować w wałek grubości 3 - 4 cm. Zawinąć w lnianą zwilżoną ściereczkę i odłożyć na 24 h. Po upływie odpowiedniego czasu odwinąć marcepan i polać wałeczek czekoladą. Przechowywać w chłodnym miejscu. Przed podaniem pokroić marcepan w krążki.
 | 
	|  | 
		|  | 
		| Przepis czytano już 5165 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |