Marcepan w polewie czekoladowej |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 30 dkg migdałów
- 50 ml winiaku lub wódki
- 30 dkg cukru pudru
- 3 łyżki sok z cytryny
- 20 dkg czekolady na polewę
|
Opis przygotowania: Trzy szklanki migdałów zalać wrzątkiem i odstawić na pięć minut. Obrać ze skórki. Zemleć w maszynce do mięsa o drobnych otworach (2 razy). Cukier puder i zmielone migdały połączyć wraz z alkoholem i sokiem z cytryny i ucierać w misce kamionkowej do momentu otrzymania jednolitej masy. Przełożyć do rondla i podgrzewać (nie gotować!) aż zacznie odstawać od dna, zdjąć z ognia i lekko ciepłą masę formować w wałek grubości 3 - 4 cm. Zawinąć w lnianą zwilżoną ściereczkę i odłożyć na 24 h. Po upływie odpowiedniego czasu odwinąć marcepan i polać wałeczek czekoladą. Przechowywać w chłodnym miejscu. Przed podaniem pokroić marcepan w krążki. |
|
|
Przepis czytano już 4549 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |