|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Marmolada pomidorowa |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów,
50 dkg cukru,
2 łyżki soku z cytryny,
0.5 łyżeczki sproszkowanego imbiru,
0.5 łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego,
2 łyżki wódki jałowcówki,
1 pomarańcza.
|
Opis przygotowania: Pomidory umyć, sparzyć, obrać, oczyścić z pestek, pokroić na kawałki i włożyć do płaskiego rondla z grubym dnem. Wlać 2 łyżki wody, dusić 30 - 40 min. na małym ogniu, często mieszając. Pomarańczę wyszorować szczoteczką, opłukać w gorącej wodzie i osuszyć. Cienko obrać skórkę i drobno posiekać. Usunąć białe włókna i pestki. Miąższ pokroić w drobną kostkę i wraz ze skórką dodać do pomidorów.
Do pomidorowo-pomarańczowej masy dodać cukier i dusić jeszcze ok. 30 min., aż marmolada zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodać sok z cytryny, przyprawy oraz alkohol. Zagotować. Wyparzone słoiki twist-off wypełnić gorącą marmoladą. Brzegi słoików wytrzeć. Zakręcić wieczka. Słoiki postawić do góry dnem do ostygnięcia. Marmoladę podawać do befsztyków, smażonego mięsa wołowego i wieprzowego. |
|
|
Przepis czytano już 4937 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|