Opis przygotowania: Jabłka po umyciu upiec w piekarniku nie rumieniąc skórki. Gorące od razu przetrzeć przez sitko. najlepiej przecier zważyć, ale można przyjąć, że z tej ilości owoców otrzymuje się około 1,25 kg przecieru.
Przecier wyłożyć do płaskiego, szerokiego rondla lub miski i mieszając podgotować kilkanaście minut, następnie dodać cukier i jeszcze gotować razem do chwili, gdy kropla wylana na zimny talerzyk szybko tężeje.
Rozłożyć arkusz pergaminu na deseczce, zwilżyć go zimną wodą. Wylać na to masę, rozsmarować nożem do grubości 1,5 cm, pozostawić do wystudzenia.
Następnie przykryć z wierzchu drugim arkuszem pergaminu (także zmoczonym zimną wodą) i ostrożnie odwrócić. Obeschnięty płat masy jabłecznej pokroić nożem lub wycinać szklaneczką małe marmoladki, ułożyć jeszcze na stole do obeschnięcia a następnie obtoczyć w cukrze ( najlepiej rafinada) i składać do pudełek po czekoladkach. Każdą warstwę przekładać papierem pergaminowym. |