przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Mazurek Ewa

Poziom: trudny
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
A.
- 35 dkg mąki
- 21 dkg tłuszczu
- 14 dkg orzechów mielonych
- 14 cukru
- 1 jajko
B.
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 kostki smalcu
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kg mąki
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
C.
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 i 1/2 kostki tłuszczu ( margaryny lub masło)
D.
- 15 dkg margaryny
- 15 dkg cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mleka
- 30 dkg orzechów (drobno połamanych)
E.
- 1/4 kostki margaryny
- 1 czekolada gorzka

Opis przygotowania:
Składniki części A dobrze zagnieść (na małą blaszkę wystarczy 1/2 tej porcji.
Składniki części B również dobrze zagnieść.
Części A i B osobno upiec na tej samej blaszce (by placki miały ten sam kształt.

C.
Puszkę mleka skondensowanego słodzonego, gotować 3 godz. w wodzie, a następnie utrzeć karmel z tłuszczem.

D.
Składniki z części D zagotować i dodać orzechy. Wymieszać i wylać na blachę, a następnie upiec na złoty kolor (mieszać w trakcie pieczenia). Ostudzić i dodać do kremu (C.)

Placek B posmarować masą i przykryć plackiem A.
Placek A skropić słodzoną herbatą i posmarować masą.

E.
Na koniec stopić razem margarynę i czekoladę i polać ciasto.
Opis / Uwagi:
Czasochłonne, ale warte pracy.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 5974 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






Najlepsze ciasto
Dodał/a blumenfeld dnia 2009-03-24 11:39:16

Najlepsze ciasto jakie w życiu jadłam. Zrobiła je znajoma











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin