przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Mazurek śmietankowy

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 2.00
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 0.5 szklanki gęstej śmietany
- 2 żółtka
- 120 g cukru pudru
- 0.25 łyżeczki soli
- białko
- cukier
- rodzynki
- orzechy
- migdały do dekoracji

Opis przygotowania:
Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i dokładnie posiekaj szerokim nożem na piasek. Dodaj sól, żółtka i śmietanę, szybko wyrób ciasto i zostaw w chłodnym miejscu na noc. Następnego dnia ciasto cienko rozwałkuj, pokrój na małe kwadratowe mazurki. Ułóż na posmarowanej masłem i lekko oprószonej mąką blasze, posmaruj białkiem, posyp obficie cukrem, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 30 min. Pokrój jeszcze gorący.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 4516 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin