przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Mięsna zapiekanka

Poziom: średni
Czas: 60 min.
Porcji: 6
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
1/2 kg młodych ziemniaków
1/2 kg świeżego szpinaku
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1/2 kg mielonego mięsa
10 dag żółtego sera w plastrach
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyzki masła

Opis przygotowania:
1.Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki.Szpinak oczyść,umyj i osusz ( jesli korzystasz z mrozonego,godzinę wczesniej wyjmij go z lodówki)Cebule i czosnek dobno posiekaj.
2.Na rozgrzanym maśle zeszklij połowę cebuli i czosnek,dodaj szpinak i dopraw go solą ,pieprzem i gałką muszkatołową.Wszystkie składniki chwilę smaż,potem lekko przestudź.
3.Mielone mięso połącz z resztą cebuli i jajkami,dopraw do smaku solą i pieprzem.Formę żaroodporną wysmaruj tłuszczem.Warstwami układaj w niej mięso,ziemniaki i szpinak,na wierzchu ułóż paski żółtego sera .Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 40 minut.Jesli lubisz zapiekankę możesz podawać z keczupem.
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis został dodany przez:  natalina4
Przepis czytano już 3434 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin