przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Migdałowe babeczki z kremem

Poziom: średni
Porcji: 15 sztuk
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Ciasto:
- 25 dkg mąki
- 20 dkg masła
- 15 dkg zmielonych migdałów
- 15 dkg cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli

Krem do pieczenia:
- 25 dkg masła
- 25 dkg cukru pudru
- 20 dkg zmielonych migdałów
- 2 jaja
- 20 dkg mąki
- 20 g likieru migdałowego
- szczypta soli

Krem do dekoracji:
- 25 dkg masła
- 2 żółtka
- 20 dkg cukru pudru
- 2 czubate łyżki cukru waniliowego
- 20 g likieru migdałowego
- 15 winogron

Opis przygotowania:
Ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i migdałami. Posiekaj z masłem na piasek, dodaj żółtka, wyrób szybko gładkie ciasto, owiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 0.5 h. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim natłuszczone foremki. Ciasto ponakłuwaj i odstaw do lodówki.

Krem do pieczenia: masło utrzyj na krem, dodawaj cukier, migdały, całe jaja i likier, cały czas ucierając. Następnie dodawaj po łyżce mąki wymieszanej z solą. Masę przełóż do foremek z ciastem. Piekarnik nagrzej do 190°C. Babeczki piecz ok. 20 min. Po ostudzeniu wyjmij z foremek.

Krem do dekoracji: masło utrzyj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i likierem. Z każdej babeczki odetnij wierzch. Ciasteczka ozdób niewielką ilością kremu wyciśniętego ze szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy, przykryj wierzchem, ozdób winogronem.
Przepis czytano już 5147 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin