przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Miodownik z piwem

Poziom: trudny
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 50 dkg mąki
- 25 dkg miodu
- 3 - 4 jaja
- 10 dkg masła lub margaryny
- 22 dkg cukru
- 2/3 szklanki mocnego jasnego piwa
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- płaska łyżka sproszkowanych przypraw do pierników (goździków lub cynamonu lub ziela angielskiego lub imbiru lub gałki muszkatołowej)
- posiekane bakalie

Polewa:
- 15 dkg gorzkiej czekolady
- 3 - 4 łyżki mleka
- łyżka masła
- aromat waniliowy

Opis przygotowania:
Uwaga! Ciasto to należy upiec 7 - 10 dni przed świętami. Miękką margarynę utrzeć z trzema łyżkami cukru i jajami. Do puszystej masy, mieszając, dodawać kolejno: mąkę, środki spulchniające, resztę cukru, roztopiony i ochłodzony miód, piwo. Wyrobić ciasto, wsypać posiekane bakalie oprószone mąką ziemniaczaną, wymieszać. Dwie foremki keksowe wysmarować masłem, posypać tartą bułką i wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec w temp. 190 - 200°C, aż miodownik zacznie odstawać od ścian foremek. Ostudzić ciasto, owinąć w czystą ściereczkę i odłożyć w chłodne miejsce na kilka dni (najsmaczniejsze jest po 10 dniach). Wszystkie składniki polewy podgrzewać w rondelku (najlepiej nad parą), aż czekolada się rozpuści. Odwinąć ciasto ze ściereczki, oblać je gorącą polewą i pozostawić do wystygnięcia.
Przepis czytano już 4331 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin