Opis przygotowania: Uwaga! Ciasto to należy upiec 7 - 10 dni przed świętami. Miękką margarynę utrzeć z trzema łyżkami cukru i jajami. Do puszystej masy, mieszając, dodawać kolejno: mąkę, środki spulchniające, resztę cukru, roztopiony i ochłodzony miód, piwo. Wyrobić ciasto, wsypać posiekane bakalie oprószone mąką ziemniaczaną, wymieszać. Dwie foremki keksowe wysmarować masłem, posypać tartą bułką i wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec w temp. 190 - 200°C, aż miodownik zacznie odstawać od ścian foremek. Ostudzić ciasto, owinąć w czystą ściereczkę i odłożyć w chłodne miejsce na kilka dni (najsmaczniejsze jest po 10 dniach). Wszystkie składniki polewy podgrzewać w rondelku (najlepiej nad parą), aż czekolada się rozpuści. Odwinąć ciasto ze ściereczki, oblać je gorącą polewą i pozostawić do wystygnięcia. |