przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Mleczko truskawkowo-poziomkowe

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej
- 10 dag truskawek
- 10 dag poziomek
- 4 jajka
- 6 dag cukru
- cukier waniliowy
- 4 dag masła do formy

Opis przygotowania:
Mleko zagotować, osłodzić, ostudzić. Owoce przebrać, umyć osączyć, usunąć szypułki i przetrzeć przez gęste sito. Do ostudzonego mleka dodać śmietankę, cukier waniliowy i przetarte owoce. Ubijać trzepaczką, dodając kolejno jajka. Ogniotrwałe naczynie porcjowe (filiżanki) wysmarować masłem, napełnić mleczkiem do 3/ 4 wysokości i wstawić do kąpieli wodnej, np. do brytfanny, wypełnionej wodą do połowy wysokości filiżanek. Przykryć pergaminem, i gotować ok. 40 min. Gdy mleczko się zetnie, wyjąć z kąpieli wodnej i ostudzić pod przykryciem. Wyjąć z filiżanek na rozgrzany półmisek i polać sokiem owocowym.
Przepis czytano już 4249 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin