przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Młody bób z masłem

Poziom: średni
Głosów: 4
Ocena: 3.00
Składniki:
- 500 g zielonego młodego bobu
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz

Ewentualnie:
- 2 łyżki drobnej tartej bułki
- 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:
Świeży bób można zarówno wyłuskać bezpośrednio ze strąków lub też kupić łuskany. Ziarna bobu wypłukać i ugotować w osolonej wodzie. Podawać polane topionym masłem lub masłem z tartą bułką. Dodatkowo można bób posypać świeżo zmielonym pieprzem, a do topionego masła dodać ząbek posiekanego czosnku. Podobnie postępować ze starszym bobem, ale wtedy gotować go trochę dłużej i przed podaniem wyłuskać ziarna bobu ze skórki.
Można również przyrządzić sobie pure z gotowanego i przetartego bobu. Dodać do niego odrobinę masła i przyprawy. Takie pure z bobu może być użyte do przyrządzania kanapek lub jako dodatek do drugiego dania.
Przepis czytano już 6722 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin