|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Moczka śląska na słodko |
|
Poziom: łatwy Głosów: 5 Ocena: 4.20 Składniki: 250 g piernika (ciemnego),
200 g migdałów,
400 g rodzynek,
sok z 3 dużych cytryn,
troszeczkę soli (2 szczypty),
3 duże łyżki cukru,
150 g orzechów laskowych,
3 l wody.
|
Opis przygotowania: Piernik zamoczyć na kilka godzin w 3 l wody (aż się dobrze rozmoczy). Migdały sparzyć i obrać ze skórek. Migdały i orzechy drobno pokroić. Resztę składników dodać i teraz wymieszać i powoli pogotować (30 min.). Moczka jest dobra zarówno na zimno jak i na ciepło. |
|
Opis / Uwagi: Moczka to typowa śląska potrawa świąteczna na Boże Narodzenie |
| |
Przepis czytano już 13790 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
moczka Dodał/a ~plesserin dnia 2009-12-20 14:06:04
do moczki można także dodać suszone owoce/śliwki,jabłka,figi itp smak jest słodko-kwaskowy/ale co najważniejsze,dodaje się butelkę ciemnego piwa.
u nas można kupić specjalny piernik na ten deser,bo ze zwykłego smak jest zupełnie inny.
w każdym domu smakuje inaczej......................
ale potrawa jest warta skosztowania.
|
|
|
|