przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Moczka śląska na słodko

Poziom: łatwy
Głosów: 5
Ocena: 4.20
Składniki:
250 g piernika (ciemnego),
200 g migdałów,
400 g rodzynek,
sok z 3 dużych cytryn,
troszeczkę soli (2 szczypty),
3 duże łyżki cukru,
150 g orzechów laskowych,
3 l wody.

Opis przygotowania:
Piernik zamoczyć na kilka godzin w 3 l wody (aż się dobrze rozmoczy). Migdały sparzyć i obrać ze skórek. Migdały i orzechy drobno pokroić. Resztę składników dodać i teraz wymieszać i powoli pogotować (30 min.). Moczka jest dobra zarówno na zimno jak i na ciepło.
Opis / Uwagi:
Moczka to typowa śląska potrawa świąteczna na Boże Narodzenie
Przepis czytano już 11144 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






moczka
Dodał/a ~plesserin dnia 2009-12-20 14:06:04

do moczki można także dodać suszone owoce/śliwki,jabłka,figi itp smak jest słodko-kwaskowy/ale co najważniejsze,dodaje się butelkę ciemnego piwa. u nas można kupić specjalny piernik na ten deser,bo ze zwykłego smak jest zupełnie inny. w każdym domu smakuje inaczej...................... ale potrawa jest warta skosztowania.












Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin