przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Moczka śląska na słodko

Poziom: atwy
Gosw: 5
Ocena: 4.20
Skadniki:
250 g piernika (ciemnego),
200 g migdałów,
400 g rodzynek,
sok z 3 dużych cytryn,
troszeczkę soli (2 szczypty),
3 duże łyżki cukru,
150 g orzechów laskowych,
3 l wody.

Opis przygotowania:
Piernik zamoczyć na kilka godzin w 3 l wody (aż się dobrze rozmoczy). Migdały sparzyć i obrać ze skórek. Migdały i orzechy drobno pokroić. Resztę składników dodać i teraz wymieszać i powoli pogotować (30 min.). Moczka jest dobra zarówno na zimno jak i na ciepło.
Opis / Uwagi:
Moczka to typowa śląska potrawa świąteczna na Boże Narodzenie
Przepis czytano ju 11399 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 1)






moczka
Doda/a ~plesserin dnia 2009-12-20 14:06:04

do moczki mona take doda suszone owoce/liwki,jabka,figi itp smak jest sodko-kwaskowy/ale co najwaniejsze,dodaje si butelk ciemnego piwa. u nas mona kupi specjalny piernik na ten deser,bo ze zwykego smak jest zupenie inny. w kadym domu smakuje inaczej...................... ale potrawa jest warta skosztowania.













strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin