przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Morski deser owocowy

Poziom: łatwy
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 2 banany
- 2 pomarańcze
- bita śmietana (może być gotowa w sprayu)
- czekolada tarta (4 kostki)
- czekolada do stopienia (8 kostek)
- 4 gałki lodów pistacjowych (letnia wersja deseru) lub owoce kiwi (wersja zimowa)
- 12 płatków migdałowych

Opis przygotowania:
Obrać ze skórki kiwi, pomarańcze i banana. Owoce pokroić na połówki, pomarańcze ułożyć jak łódeczki, za nimi ustawić połowę banana, który będzie "masztem" łódki. O banana oprzeć kiwi - "wejście pod pokład". W górną część "banana-masztu" wbić po trzy płatki migdałowe. Następnie z bitej śmietany uformować "bałwany wody" wokół pomarańczy - łódki, posypać tartą czekoladą. Roztopić pozostałą czekoladę, małą łyżeczką uformować na talerzu "fale". Owoc kiwi ozdobić kropeczkami z czekolady (w lecie kiwi zastępujemy lodami).
Przepis czytano już 4655 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin