Motylek |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: Biszkopt ( trzy krążki):
na każdy krążek
3 jajka
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki cukru
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Krem:
1,5 kostki masła
¾ szklanki mleka ( lub ½ szkl. Mleka + sok z owoców)
1 szklanka cukru
2 całe jajka + 1 żółtko
spitytus
Owoce:
ananas, brzoskwinia, winogron itp
Trzy kolory galaretek
|
Opis przygotowania: Galaretki:
Zagotowujemy w połowie podanej na opamkowaniu ilości wody. Odstawiamy do wystudzenia.
Na krążki biszkoptowe:
ubijamy białka z cukrem i solą. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając. Odstawiamy robot i do tak przygotowanej masy dosypujemy zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie mieszamy.
Do piekarnika na 180 st. około 15minut.
Krem:
Zagotowujemy mleko z cukrem i jajkami stale mieszając rózgą by nie przywarło do dna garnka. Studzimy. Wystudzoną masę miksujemy z miękkim masełkiem. Dodajemy 25 gramm spirytusu.
Owoce:
odsączamy i kroimy na kawałki jakie tam tylko się nam podobają.
Upieczone, wystudzone i przełożone z powrotem do wysokiej tortownicy krążki biszkoptowe nasączamy zwykłą herbatką. Dmarujemy kremem. Na to kładziemy owoce. I tak trzy razy każdy krążek jeden po drugim. Zostawiamy krem na obłożenie boków motylka.
Skrawamy lekko symetrycznie po dwóch stronach kawałeczki tortu ( posłużą na zrobienie brzuszka motylka). Przed zalaniem galaretką wykrojone ubytki musimy uzupełnić - najlepiej osłaniając brzegi folią aluminiową, by galarekta nam nie spłynęła w ubytki.
Wierzchni kawałek tortu ( udekorowany owocami) zalewamy tężejącymi glalretkami. Ja tortownicę ustawiłam z jednej strony podkładając nóż tworząc pochylnię. Zalewałam stopniowo galartkami zostawiając każdą na 1/3 powierzchni torciku. Utworzyły kolorową tęczę.
Do lodówki do stężenia.
Gdy torcik z galaretkami już zastygł odpowiednio, usuwamy brzegi tortownicy i folię. Kroimy tort dokładnie na pół - RÓWNOLEGLE do ubytków. Zamieniamy połówkami i mamy już skrzydełka. Sklejamy wykrojone uprzednio kawałki tortu i smarujemy kremem ozdabiając dowolnie brzuszek.
Brzegi torciku smarujemy odłożonym kremem. |
|
|
Przepis został dodany przez: milovia |
Przepis czytano już 5200 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |