Murzynek II |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 30 dkg (1.5 szkanki) mąki
- 25 dkg margaryny lub masła
- 35 dkg (1.5 szklanki) cukru
- 3 jaja
- 3 łyżki kakao
- 3 - 4 łyżki wody
- 3 łyżki wódki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie
- cukier waniliowy lub esencja zapachowa
- tłuszcz i tarta bułka do formy
|
Opis przygotowania: Masło, cukier, kakao i wodę gotować 5 min. (od momentu zagotowania). Przestudzić i dodać żółtka, zapach oraz alkohol. Odlać 0.5 szklanki na polewę. Do reszty dodać mąkę i proszek do pieczenia. Starannie wymieszać łyżką. Na koniec dodać pianę z białek. Ciasto przelać do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 40 - 50 min. Przestudzone ciasto polać polewą i obsypać obranymi, pokrojonymi w paski migdałami. |
|
|
Przepis czytano już 4968 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |