przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Muszle makaronowe ze szpinakiem

Poziom: b. łatwy
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 30 dag makaronu conchiglione (duże muszle)
- 50 dag szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 10 dag sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- 2,5 dag masła
- serem camembert lub brie
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa

Opis przygotowania:
Świeży szpinak opłukać, usunąć ogonki, dusić do miękkości. Mrożony rozmrozić, dusić do chwili, aż wyparuje cała woda.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku przed końcem duszenia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do szpinaku, gdy nieco przestygnie.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku na półtwardo. Delikatnie odcedzić na sicie, przelać zimną wodą.
Camembert (lub brie) pokroić w kostkę.
Każdą muszlę napełnić farszem szpinakowym, układać na natłuszczonej formie do zapiekania. Obłożyć wiórkami masła i kostkami sera pleśniowego. Zapiekać ok 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 9328 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin