|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Naleśniki z kremem waniliowym |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 4 porcje Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: Ciasto:
- 150 g mąki
- 30 g kakao
- 40 g masła
- 2 duże jajka
- 15 g cukru
- 1-2 łyżeczki rumu
- 250 ml mleka
- sól
- 20 g gorzkiej czekolady
- tłuszcz do smażenia
Krem waniliowy:
- 1/2 l mleka
- 1 laska wanilii
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 30 g mąki
- szczypta soli
Sos malinowy:
- 300 g malin
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka malinowej nalewki
- 2-3 łyżki cukru
|
Opis przygotowania: Przetnij wzdłuż laskę wanilii i wyjmij rdzeń. Dodaj do mleka rdzeń i laskę wanilii i zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem na kremową masę dodając małymi porcjami mąkę. Gotujące mleka wymieszaj z kremem z żółtek. Całość umieść w garnku, usuń laskę wanilii i na małym ogniu doprowadź do wrzenia, stale mieszając. Krem przetrzyj przez sito, ostudź i posyp cienko cukrem, by na powierzchni nie utworzył się kożuch. Maliny zagotuj z sokiem cytrynowym, nalewką i cukrem. Gotuj jeszcze przez chwilę, potem przetrzyj przetrzyj przez sito i ostudź. Wymieszaj mąkę i kakao. Rozpuść masło. Do mąki dodaj jajka, cukier, rum, mleko, szczyptę soli i masło. Całość wymieszaj, by powstało ciasto o płynnej konsystencji. Odstaw je na godzinę. Zetrzyj czekoladę na wiórki. W garnuszku rozpuść pozostałe masło i roztop czekoladę. Masę ostudź i wymieszaj z ciastem. Usmaż 8 cienkich naleśników, odstaw je do ciepłego piekarnika. Naleśniki zroluj, polej kremem waniliowym i sosem z malin. Możesz udekorować je świeżymi malinami. |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: joannap13 | Przepis czytano już 8776 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|