przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Naleśniki z musem jabłkowym, bezą kokosową i bitą śmietaną


Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 2
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1 jajko
- 1 białko
- 8 łyżek musu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 8 łyżek mąki
- szczypta soli
- cukier
- 1/2 paczki wiórek kokosowych
- 8 łyżek bitej śmietany (można ubić 1/2 szklanki śmietany kremówki mocno schłodzonej z 2 łyżeczkami cukru lub użyć bitej śmietany gotowej w sprayu )
- 1 łyżka oliwy + trochę oliwy do natłuszczenia patelni

Opis przygotowania:
Z jajka, wody, mleka, mąki, 1 łyżki oliwy, proszku do pieczenia i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe . Rozgrzać dobrze natłuszczona oliwą patelnie średniej wielkości .Usmażyć 4 naleśniki . Mus jabłkowy wymieszać z cynamonem i taką ilością cukru by był dostatecznie słodki . Na każdego naleśnika nałożyć 2 łyżki musu . Składać naleśniki w kopertę ( zwijać w ruloniki wg upodobania ). Zrobić bitą śmietanę. Ubić białko z 1 łyżeczką cukru na sztywną pianę i dodać do niej wiórki kokosowe. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i nastawić na grzanie od góry . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .Położyć na nim naleśniki . Na każdy nałożyć porcję piany z wiórkami kokosowymi . Piec ok. 8-9 minut tak by beza była złocista. Wyjąć . ( Jeśli chcemy podawać na zimno to poczekać aż naleśniki ostygną ). Na każdego naleśnika położyć porcję bitej śmietany . Udekorować . ( Owocami , wiórkami czekoladowymi , kandyzowaną skórką pomarańczową , polewą itp.)
Opis / Uwagi:
Smaczny, niedrogi deser .
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  babciagramolka
Przepis czytano już 8036 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin