przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Nalewka poziomkowa

Poziom: b. łatwy
Głosów: 6
Ocena: 4.67
Składniki:
- 1 kg poziomek
- 1 litr spirytusu
- 1 litr 40% wódki
- 2 szklanki wody
- 1 kg cukru
- 1 łyżka soku z cytryny

Opis przygotowania:
Nalewkę przygotowuje się ze świeżych zebranych leśnych poziomek.
Do gąsiorka wrzucić poziomki, zalać alkoholem i pozostawić w słonecznym miejscu 24 godziny (dłużej trzymana nalewka nabiera nieprzyjemnej goryczy!!!)
Nalewkę zlewamy, poziomki odsączyć na gęstym sitku lub gazie.
Z cukru i wody ugotować syrop. Do gorącego syropu wlewać ostrożnie zlaną z poziomek nalewkę, dodać sok z cytryny, wymieszać, i bardzo szybko wystudzić. Następnie rozlać do butelek, szczelnie zakorkować, trzymać w chłodnym i suchym miejscu co najmniej 4 - 5 miesięcy.
Wyborna w smaku poziomkowa nalewka, ma wspaniały aromat i śliczny kolor.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 10701 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin