|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Nalewka winogronowa |
|
Poziom: łatwy Porcji: 2 litry Głosów: 3 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 l spirytusu
- 1 kg obranych, dojrzałych winogron bez pestek
- 0,5 litra aromatycznego miodu ( nie gryczany)
- 3 ziarna kardamonu
- 3 goździki
- 2,5 cm pokruszonej kory cynamonowca
- pół laski wanilii
|
Opis przygotowania: 1. Winogrona umyć, sparzyć, oczyścić z szypułek i przebrać z zepsutych owoców.
2. Owoce pokroić i wrzucić do gąsiorka.
3. Wlać miodu i odstawić na 48 godzin.
4. Po 48 godzinach wlać spirytus i resztę dodatków.
5. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie.
6. Po tym okresie nalewkę odcedzić i wycisnąć sok z owoców.
7. Połączyć sok z nalewem.
8. Uzupełnić nalewkę do objętości 2 litrów przegotowaną wodą i odstawić na 24 godziny.
9. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu. |
|
|
Przepis czytano już 11371 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|