przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Nalewka winogronowa

Poziom: łatwy
Porcji: 2 litry
Głosów: 3
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1 l spirytusu
- 1 kg obranych, dojrzałych winogron bez pestek
- 0,5 litra aromatycznego miodu ( nie gryczany)
- 3 ziarna kardamonu
- 3 goździki
- 2,5 cm pokruszonej kory cynamonowca
- pół laski wanilii

Opis przygotowania:
1. Winogrona umyć, sparzyć, oczyścić z szypułek i przebrać z zepsutych owoców.
2. Owoce pokroić i wrzucić do gąsiorka.
3. Wlać miodu i odstawić na 48 godzin.
4. Po 48 godzinach wlać spirytus i resztę dodatków.
5. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie.
6. Po tym okresie nalewkę odcedzić i wycisnąć sok z owoców.
7. Połączyć sok z nalewem.
8. Uzupełnić nalewkę do objętości 2 litrów przegotowaną wodą i odstawić na 24 godziny.
9. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.
Przepis czytano już 11003 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin