| Niebieskie ciasto czyli z jagodami lub jeżynami | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 1Ocena: 5.00
- 1 szklanka cukru
 - 1/4 k masła (62-63 g)
 - 3 dobrze ubite jajka
 - 3 łyżeczki zakwaszonego (zsiadłego) mleka
 - 1,5 szklanki maki
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
 - szczypta zmielonych na pył goździków
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 szklanka jagód lub jeżyn
 - albo 1 szkl konfitur z jagód bądź z jeżyn
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Utrzeć masło z cukrem, dodać ubite jajka i kwaśne mleko.
 Mąkę wymieszać z przyprawami.
 Proszek do pieczenia rozpuścić w niewielkiej  ilości wrzącej wody i dodać owoce,  rozgnieść je widelcem i połączyć z mąką, a potem wymieszać z masą maślano-jajeczną.
 Ciasto przed wstawieniem do piekarnika musi być niebieskie. pieczemy w temp 200 stopni C. przez 30 - 35 minut.
 Przepis ten zaczerpnęłam  15 lat temu z czytadła dla kobiet i od tamtej pory, często  gości na moim stole w sezonie jagodowo - jeżynowym, a także zimą,
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 5940 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |