przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Nietypowe tiramisu


Poziom: łatwy
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Nadzienie kremowe:
- 1 szklanka twarożku mascarpone (240 g)
- 1 szklanka kwaśnej śmietany (240 g)
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka wanilii

Syrop:
- 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy
- 2 łyżki ciemnego rumu
- 1 łyżka cukru
- 90 g biszkoptów (12 lub 24 sztuki zależnie od wielkości)
- 1 łyżeczka niesłodzonego kakao w proszku

Opis przygotowania:
Przygotowanie nadzienia
Ostrożnie wymieszać na gładką masę: twarożek mascarpone, kwaśną śmietaną, cukier i wanilię.

Przygotowanie syropu
W osobnej miseczce połączyć kawę, rum i cukier

Przygotowanie
Biszkopty ułożyć na dnie szklanego naczynia odpowiedniej wielkości, aby wszystkie się zmieściły w pojedynczej warstwie. Zalać syropem. Jedną czwartą nadzienia przełożyć do miski o pojemności 4 szklanek. Przykryć jedną trzecią biszkoptów i lekko przycisnąć do nadzienia. Przełożyć jedną czwartą nadzienia i przykryć kolejną porcją biszkoptów. Powtórzyć czynności. Przełożyć jedną czwartą kremu i pozostałymi biszkoptami. Wierzch posmarować resztą nadzienia. Wyrównać powierzchnię i posypać kakao w proszku. Przykryć i schłodzić przez co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem rozłożyć na cztery talerze dużą łyżką tak, aby powstały wielowarstwowe porcje.
Region:  Kuchnia włoska
Przepis został dodany przez:  macho
Przepis czytano już 4692 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin