|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Obwarzanki |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 6 Ocena: 4.17 Składniki: 22 dkg mąki,
2 jajka,
0.5 szkl. mleka,
1 dkg drożdży,
1.5 łyżeczki cukru,
2 szczypty soli,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania.
|
Opis przygotowania: Drożdże rozmieszać z łyżką podgrzanej wody i dodać do podgrzanego mleka. Jajka ubić trzepaczką sprężynową z cukrem, dodać do drożdży, po czym wsypywać stopniowo mąkę z solą, ciągle mieszając. Ciasto odstawić na 1 h w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać dobrze olej, a ciasto przełożyć do szprycy używanej do ozdabiania tortów. Wyciskać prosto na patelnię podwójnie albo potrójnie skręcone obwarzanki. Smażyć po 1 min. z każdej strony. Wyjmować drewnianą łopatką na bibułkę lub ligninę i jeszcze gorące - posypywać cukrem pudrem. Podawać do kawy lub kwasu cytrynowego. |
|
Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 7459 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|