|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Obwarzanki |  |  |  | Składniki:Poziom: b. łatwy Głosów: 6Ocena: 4.17
22 dkg mąki,
 2 jajka,
 0.5 szkl. mleka,
 1 dkg drożdży,
 1.5 łyżeczki cukru,
 2 szczypty soli,
 olej do smażenia,
 cukier puder do posypania.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Drożdże rozmieszać z łyżką podgrzanej wody i dodać do podgrzanego mleka. Jajka ubić trzepaczką sprężynową z cukrem, dodać do drożdży, po czym wsypywać stopniowo mąkę z solą, ciągle mieszając. Ciasto odstawić na 1 h w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać dobrze olej, a ciasto przełożyć do szprycy używanej do ozdabiania tortów. Wyciskać prosto na patelnię podwójnie albo potrójnie skręcone obwarzanki. Smażyć po 1 min. z każdej strony. Wyjmować drewnianą łopatką na bibułkę lub ligninę i jeszcze gorące - posypywać cukrem pudrem. Podawać do kawy lub kwasu cytrynowego.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Smażone |  |  |  | Przepis czytano już 8060 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |