przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ocet winny

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- skwaszone wino
- woda

Opis przygotowania:
Do octu winnego możemy wykorzystać wina, które nieopatrznie nie wypiliśmy w rozsądnym terminie po otwarciu. Skwaszone wino rozcieńczamy przegotowaną wodą lub octem winnym tak, by zawartość alkoholu spadła do 7 - 8 %. Rozcieńczone wino wlewamy do naczynia, w którym będzie miało dostęp do powietrza. Przykrywamy jedynie gazą, żeby się nie dostały owady i pyłki. Fermentacja octu najlepiej przebiega w temp. 25 - 30°C. Gotowy ocet wlewamy do ciemnych butelek, które zamykamy szczelnie i przechowujemy w zimnym miejscu.
Przepis czytano już 8545 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin