|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ocet winny I |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - jabłka
- 2-3 gruszki
|
Opis przygotowania: Obierzyny owoców (głównie jabłek) oraz całe owoce pokrojone w cienkie słupki przekładamy do słoja, zalewamy wrzątkiem, owijamy wierzch słoja gazą i odstawiamy w ciemne miejsce. Wody nalewamy tyle, by o centymetr przykrywała obierzyny.
Po 2 tygodniach dodajemy następną porcję obierzyn i pokrojonych w słupki owoców, dolewamy więcej wody, w takiej ilości, by o centymetr przykrywała obierzyny i owoce, obwiązujemy słój gazą i odstawiamy w ciemne, ale niewychłodzone miejsce. Po 2 miesiącach płyn w słoju stanie się doskonałym, smacznym i zdrowym octem, trzeba tylko przecedzić go przez sito, wyłożone kilkakrotnie założoną gazą, i przelać do małych butelek. |
|
Opis / Uwagi: KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| |
Przepis czytano już 5263 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|