przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ocet winny I


Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- jabłka
- 2-3 gruszki

Opis przygotowania:
Obierzyny owoców (głównie jabłek) oraz całe owoce pokrojone w cienkie słupki przekładamy do słoja, zalewamy wrzątkiem, owijamy wierzch słoja gazą i odstawiamy w ciemne miejsce. Wody nalewamy tyle, by o centymetr przykrywała obierzyny.
Po 2 tygodniach dodajemy następną porcję obierzyn i pokrojonych w słupki owoców, dolewamy więcej wody, w takiej ilości, by o centymetr przykrywała obierzyny i owoce, obwiązujemy słój gazą i odstawiamy w ciemne, ale niewychłodzone miejsce. Po 2 miesiącach płyn w słoju stanie się doskonałym, smacznym i zdrowym octem, trzeba tylko przecedzić go przez sito, wyłożone kilkakrotnie założoną gazą, i przelać do małych butelek.
Opis / Uwagi:
KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Przepis czytano już 5263 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin