Ogórki drobne na ostro |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 2,5 kg ogórków zielonych (małe)
- 3 łyżki soli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki chili
Zalewa:
- 1 1/2 szkl. octu
- 0,5 kg cukru
- 7 łyżek oleju
|
Opis przygotowania: 1. 2,5 kg ogórków pokroić (1 ogórek na 4 części: na pół i każdą połówkę jeszcze raz na pół) zasypać 3 łyżkami soli i odstawić na 3h.
2. Odlać powstałą wodę i dodać 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i 2 łyżeczki płaskie chili.
3. Sporządzić zalewę: Podane składniki zagotować
4. Gorącą zalewą zalać ogórki i odstawić na 14h. Ogórki z zalewą przełożyć do słoików. Zapasteryzować. |
|
|
Przepis został dodany przez: anka1988 |
Przepis czytano już 5800 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |